Onze diensten
Kindertandheelkunde
Een bezoek aan de tandarts is erg belangrijk. Voor ieder gebit. Hoe eerder het gebit onder controle staat, hoe makkelijker het is om preventief in te grijpen. Maak je kind dus al op jonge leeftijd vertrouwd met een bezoek aan de tandarts. Jong geleerd, is oud gedaan!
Het eerste bezoek
Voor kinderen is het belangrijk dat ze stapsgewijs aan de tandarts en wat deze doet kunnen wennen. Vertrouwen winnen speelt daarom een belangrijke rol. Belangrijk is dat je kind leert wat de spelregels zijn en dat hij/zij de tandarts kan vertrouwen. In sommige gevallen vragen wij de ouders dan ook in de wachtkamer plaats te nemen zodat de communicatie tussen de behandelaar en het kind makkelijker verloopt. Aan het einde van de behandeling vertelt de tandarts altijd wat er de volgende keer moet gebeuren.
Tijdens het eerste bezoek wordt de mond grondig geïnspecteerd en een plan opgesteld. Het behandelplan wordt met jou en je kind besproken zodat er (indien nodig) vervolgafspraken kunnen worden ingepland.
Je kind voorbereiden op een afspraak
-
Beloof niets wat jij of de tandarts niet waar kan maken.
-
Maak het niet te mooi of negatief, maar wees reëel.
-
Heeft je kind een vraag waar je geen antwoord op kan geven? Stel dan voor om deze vraag aan de tandarts voor te leggen.
-
Stel afspraken niet onnodig uit.
-
Beloof geen presentje vooraf!
-
Tijdens het eerste bezoek gaat de tandarts niet meteen behandelen (met uitzondering van acute pijnklachten). We willen je kind eerst beter leren kennen.
Leeftijd om met je kind naar de tandarts te gaan
Als je kind 2 jaar is, heeft het een volgroeid melkgebit. Dan kun je hem of haar een keer meenemen als je zelf een controle-afspraak hebt. Door de ouders te vergezellen, wordt het kind bekend met het fenomeen de tandarts. Reken maar dat het even vreemd is, met al die witte jassen, rare stoelen en eigenaardige instrumenten. Als je je kind meeneemt, is het belangrijk dat je als ouder geen negatieve signalen afgeeft. Laat je kind dan ook liever thuis wanneer je zelf zeer angstig bent voor de tandarts en plan gewoon een aparte afspraak voor je kind. Leg je kind thuis op een begrijpelijke manier uit wat het kan verwachten van de tandarts. Je kunt ook samen een kinderboekje lezen over dit onderwerp.
1 á 2 keer per jaar op controle is voldoende. Zo kan de tandarts de ontwikkeling van het gebit bijhouden.
Wat behandelt de tandarts?
De vorming van gaatjes (cariës) is de meest voorkomende behandeling bij jonge kinderen. Gaatjes die niet worden behandeld kunnen pijn of ontstekingen veroorzaken. Door in te grijpen middels het vullen van de gaatjes kan de tandarts verdere schade voorkomen. Voorlichting is ook een belangrijke rol bij het behandelen van een kindergebit. Het geven van poetsinstructies en het creëren van vertrouwen bij de tandarts zorgt ervoor dat uw kind nu, maar ook later verzekerd is van een gezond gebit.
Fluoride-poetsadvies voor kinderen
0 en 1 jaar
Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: eenmaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta.
2, 3 en 4 jaar
Tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta.
5 jaar en ouder
Tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat 'juniortandpasta'. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als je twijfelt, raadpleeg dan je tandarts of mondhygiënist.
Voor alle leeftijden
Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik ons team.
Angst voor de tandarts
Tandartsbezoek is voor veel mensen geen uitstapje en angst voor de tandarts is een veel voorkomend probleem. Kinderen nemen dat over, of ontwikkelen die angst zelf. Ze kunnen erg tegen een bezoekje aan de tandarts op zien. Natuurlijk doen wij er alles aan om dat om te keren. We proberen kinderen juist op een speelse wijze vertrouwd te maken met een tandartsbehandeling. Sommige van onze tandartsen hebben speciale cursussen voor behandeling van angst gevolgd.